miercuri, 1 septembrie 2010

Creasta "25 octombrie" - Retezat


1. Generalitati

Cotatie de ansamblu: 3B

Pas la liber 6/ 5 A0

Nr lungimi de coarda (l.c.): 7/8 l.c (depinde de locul in care incepeti traseul)

Localizare: Peretele Bucura II

Roca: Granit

Acces :


- de la Cabana Gentiana -2 h (se trece de Taul Portii si se taverseaza lespezile de granit dispuse in dezordine si cele cateva palcuri de jnepeni pana sub Peretele Bucurei. Se urca pe un valcel de grohotis 200-300 m)


- din Curmatura Bucurei se coboara spre Cabana Pietele (marcaj Banda Albastra) circa 30 m pana cand poteca devine aproape orizontala si apoi se se taverseaza lespezile de granit dispuse in dezordine si cele cateva palcuri de jnepeni pana sub Peretele Bucurei. Se urca pe un valcel de grohotis 200-300 m)-circa 1 h






2. Descriere:

L1 Se pleaca de la baza traseului, plecarea fiind indicata de un piton in care e prinsa o placuta metalica pe care e scris numele traseului. Se urmeaza linia crestei cu obstacole variate vreme de 45 de metri, loc in care intalnim o regrupare veche in dreapta crestei intr-un mic valcel inierbat, daca se urca inca 5m se ajunge la o alta regrupare, ceva mai sanatoasa si mai comod inainte de un horn darapanat. (Grad 4+, 50m)

L2 pleaca in sus pe horn pe care inaintam cam 10m inainte de ajunge din nou in creasta, e nevoie de putina atentie in portiunea initiala care prezinta cativa bolovani incastrati destul de friabili. Odata ajunsi in creasta se merge pe teren usor pana un urmatoarea regrupare. (Grad 5-, 45m)

L3 urmeaza linia crestei, pe teren usor pana in urmatoarea regrupare situata inaintea unei fete de stanca, usor inclinata. (Grad 3, 55m)

L4 dupa ce depasim fata de stanca de mai sus, cu prize sanatoase urmam linia crestei pentru inca 15 metri inainte de un diedru vertical de 2 metri, unde e si pasul traseului. De la diedru traseul continua pe fata de stanca din dreapta crestei pentru inca 20m pana in locul in creasta se domoleste. (55m, 6)

L5+L6+L7(optionala) Se continua pe teren usor pe linia crestei, portiunea de catarare se termina cu putin inainte de varful Bucura. (120m/180 m, 2)


3. Materiale folosite:

-echipament individual (ham, casca, espadrile, carabiniera, dispozitiv rapel)

- 2 semicorzi de 60 m

-anouri de 60, 120 cm (4-6 bucati)

-carabiniere cu filet

-10 bucle echipate (mai scurte sau mai lungi)

-asigurari mobile: nuci si frienduri


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu